Kategoriler
Sağlık

Vitamin takviyeleri gerçekten gerekli mi?

Sağlıklı yaşam, hastalıklardan korunma ya da enerji kazanmak için alınan vitaminlerin kullanımı gün geçtikçe artıyor. Vitamin ihtiyacını doğal besinlerden almak yerine bilinçsizce ek vitaminler kullanmak ise hastalıklara davetiye çıkarıyor. İnsanlar, “Eğer doğalsa, güvenlidir” ya da “Sana iyi geliyorsa, bana da iyi gelir” gibi algılara sahip olduklarında yanlış miktarda ve yanlış çeşitte takviyeler kullanabilir, bu da çeşitli sorunlar ortaya çıkarabilir. Gerekli olan vitaminler ve miktarları doktor kontrolünde belirlenmelidir.

Sağlıklı yaşam, hastalıklardan korunma ya da enerji kazanmak için alınan vitaminlerin kullanımı gün geçtikçe artıyor. Vitamin ihtiyacını doğal besinlerden
almak yerine bilinçsizce ek vitaminler kullanmak ise hastalıklara davetiye çıkarıyor. İnsanlar, “Eğer doğalsa, güvenlidir” ya da “Sana iyi geliyorsa, bana da iyi gelir” gibi algılara sahip olduklarında yanlış miktarda ve yanlış çeşitte takviyeler kullanabilir, bu da çeşitli sorunlar ortaya çıkarabilir. Gerekli olan vitaminler ve miktarları doktor kontrolünde belirlenmelidir.
Takviyeler Nasıl Alınmalı?
Üzerindeki talimatlara uygun davrandığınız sürece çoğu gıda takviyesi güvenli olsa da, doz aşımı olumsuz etkilere neden olabilir. Hatta bazı takviyeler, ciddi zarar ve ölüm riskini arttırabilir. Bazı zararlı etkileşimleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
*K vitamini, bazı kan sulandırıcı ilaçların etkinliğini azaltabilir
*E vitamini, kan inceltici maddelerin etkisini arttırarak, vücutta daha kolay morarma ve burun kanamalarına neden olabilir. Uzun süre E vitamini kullanan
kişilerde prostat kanseri sıklığının daha fazla görüldüğü de bir gerçek.
*B6 vitamini, bir yıl boyunca yüksek dozlarda alındığında ciddi sinir hasarlarına neden olabilir. Ayrıca, nöbet önleyici ilaçların da etkinliğini azaltabilir.
*A vitamini, akne ilaçları ile birlikte kullanıldığında vücutta A vitamini zehirlenmesine neden olabilir. Ayrıca fazla kullanımı da doğum kusurlarına
neden olabilir.
*Demir ve kalsiyum takviyeleri, bazı antibiyotiklerin etkinliğini neredeyse yarı yarıya azaltabilir.
*C vitamini, bağırsağın emebileceğinden daha yüksek dozlarda alındığında ishale neden olabilir.
Sizin İçin En İyisini Yapın!
İnsanlar çeşitli besin takviyeleri alarak daha sağlıklı olacaklarına inanmaktadırlar. Ancak daha sağlıklı bir beden sadece besin takviyeleri ile mümkün olmaz. Düzenli ve doğal besinler tüketerek, yeteri kadar su içerek ve fiziksel açıdan aktif bir yaşam ile bu mümkün olur. Yani takviyelerin tamamen kullanılması gereken durumlarda destekleyici ürünler olduğunu unutmayın.

Kaynak: Doktor Sitesi