Kategoriler
Sağlık

Ulaş Utku Bozdoğan Yanıtlıyor: Sağlıklı Bir Yaşam İçin Temizlik Ne Kadar Önemli?

Temizlik, kir, toz, leke, kötü koku olmaması anlamına gelir. Temizliğin amaçları sağlık, güzellik, rahatsız edici kokuların olmaması, kir ve kirleticilerin kendisine ve başkalarına yayılmasını önlemektir.

Temizlik sayesinde beden ve ruh sağlığımızı temiz tutabiliriz, bu da kendimizi iyi hissetmemizi sağlar. Temizlik bedeni, zihni ve ruhu temiz ve huzurlu tutarak iyi bir karakter oluşmasını sağlar. 

Temizliği sürdürmek, sağlıklı yaşamın temel parçasıdır, çünkü yalnızca dış ve iç temizliği koruyarak kişiliğimizi geliştirmeye yardımcı olan temizliktir.

Bu herkesin kendi sorumluluğundadır ve kişi kendini, çevresini temiz ve hijyenik tutmalıdır. Aynı zamanda zihnen iyi ve olumlu düşünceleri de beraberinde getirerek hastalıkların oluşmasını yavaşlatır.

Ulaş Utku Bozdoğan‘a Göre Temizliğin Önemi

Temizlik ve kişisel bakım, herkesin günlük rutininde önemli bir rol oynamaktadır. Dang humması, tifo, hepatit gibi tehlikeli hastalıkları ve sivrisinek ısırığının neden olduğu diğer hastalıkları önlediği için oldukça önemlidir.

Sarılık, Kolera, Askariazis, Leptospirosis, Saçkıran, Uyuz, Schistosomiasis, Trahom vb. Hastalıklar, kontamine yiyecekleri yemek, kontamine suları içmek veya hijyenik olmayan bir durumda yaşamak nedeniyle yayılabilir. Kirlilik ayrıca tolere edilmesi zor olan kötü kokuyu da yayar. Ayrıca temizlik için önlemler alınmazsa çöp ve pislik birikimide hayatı olumsuz etkiler.

Uyulması Gereken Bazı Temizlik Alışkanlıkları

Uymamız gereken bazı temizlik alışkanlıkları aşağıda listelenmiştir:

  • Yemekten önce daima eller yıkanmalıdır.
  • Dişlerinizi en az iki kez fırçalamalısınız.
  • Kimse çöpünü rastgele etrafa atmamalıdır.
  • Her gün banyo yapmak zorunlu bir alışkanlık olmalıdır.
  • Oyun oynadıktan sonra elleri yıkamak da çok önemlidir.
  • Hapşırırken burnunuzu veya esnerken ağzınızı kapatmak da gereklidir.

Birinin evinde haşere ve kemirgen varsa, onlardan bir an önce kurtulması gerekir.

İnsanlar her zaman yemeğini örtmeli ve temiz bir yerde saklamalıdır.

Sağlıklı Bir Yaşam Sürmek İçin Temizlik ve Hijyenin Önemi

Çocuklukta okuldan öğrenilen herhangi bir alışkanlık, akılda kalır. Temizlik bunlardan biridir. Zorla yapılması gereken bir iş değildir. Temiz ve düzenli olmak sağlıklı bir yaşam sürmek için iyi bir alışkanlıktır.

Yemekten önce el yıkamak, banyo yapmak, diş fırçalamak, tırnak kesmek gibi alışkanlıklar küçük yaşlardan itibaren uygulanmalıdır. Bunlar kişisel alışkanlıklar olarak kabul edilir. Bunların dışında çevremize de dikkat etmeliyiz. Bir toplumda yaşadığımız için çevremize bakmak bizim görevimizdir.

Günlük hayatımızla ilgili her yerde temizlik sağlanmalıdır. Bazılarını adlandıracak olursak; okullar, kolejler, ofisler, hastaneler ve daha pek çok yer sayılabilir. Günün maksimum zamanını bu mekanlarda geçiriyoruz. Sağlıklı bir yaşam tarzının sürdürülebilmesi için bu tür mekanların temizlenmesi gerekir.

Düzen, herkesin ilk ve en önemli sorumluluğu olmalıdır. Hijyenle yakından ilgili bazı görgü ve hijyen kurallarına uymak konusunda kararlı olmalıyız. Halka açık yerlerde çöp atmak veya yola tükürmek kesinlikle yasaklanmalıdır.

Okulda ve Ailede Temizlik Eğitiminin Önemi

Çocukluk dönemi, temizliğin önemini öğrenmek ve uygulamak için, bu alışkanlıkları sürdürmek adına en iyi zamandır. Hijyenik olmamak çeşitli cilt hastalıklarına veya mide sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden hayatımızdaki temizliğin gerekliliğinin farkında olmak çok önemlidir. Öğretmenler, öğrencilere çevrelerini temizleme konusunda önemli kural ve görgü kurallarını öğretmelidir. Okullarda ve kolejlerde öğrenciler temizlik ve hijyene dayalı çeşitli konularda projeler yapmak zorundadır.

Öğrencilerin sınıflarının, oyun alanlarının, tuvaletlerin, kantinlerin ve okulun diğer yerlerinin hijyeni hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir. Çöpleri herhangi bir yere atmak yerine çöp kutularına atmalılar. Bu tür görgü kurallarının herkes tarafından kazanılması ve uyulması amaçlanmalıdır. Öğretmenler sadece rehberlik edebilir veya öğretebilir, ancak öğrencilerin talimatları takip etmeye istekli olmaları gerekir.

Kişisel Temizlik Olmadan Sağlık Asla Olmaz

Temizlik kurallarını çocukluktan başlayarak ergenlik dönemine kadar herkes doğru şekilde öğrenmeli ve bu konuda bilinçli olmalıdır. Bu vazife okul ve ailelere düşen en önemli görevdir.

Kimse bir başkasını ter kokusu veya başka bir hijyenik olmayan durumla rahatsız etme hakkına sahip değildir. Yine hiçbir insan çevreyi ve doğayı kirletme hakkına sahip değildir.

Temizlik ilk önce kişinin kendinden başlar ve daha sonra yaşadığı yer ve oradan da tüm dünyaya uzanır. Kendi kişisel temizliğini sağlamayan bireylerin çevreyi de temiz tutması beklenemez.

Temiz olalım ve temizlik üzerine olan tutumumuzu her yerde koruyalım. Kişisel sağlığımız için her gün rutin olarak banyo yapmalı, dişlerimizi fırçalamalı ve kendimizi olabildiği kadar temiz tutmaya özen göstermeliyiz.

Sağlık için kişisel bakım ve hijyen asla ihmal edilmemesi gereken konuların en başında gelmektedir. Pek çok bakteryal hastalık temizlik eksikliği yüzünden oluşmaktadır. Kendimizi ve yaşadığımız yaşam alanını elimizden geldiği kadar temiz ve düzenli tutmamız bizim sağlığımızı korumak adına yapabileceğimiz en doğru hareket olacaktır.

Günde en az iki sefer dişlerimizi fırçalamamız ağız ve diş sağlığımızı korumak için çok önemlidir. Tüm bunlara ilaveten yemeklerden önce ve sonra elimizi yıkamamız, kişisel hijyenimiz açısından çok önemlidir.

İçtiğimiz suyun temizliğine ve yediğimiz yemeklerin hijyenik olmasına çok ama çok dikkat etmemiz gerekir. Dünya üzerinde pek çok insan sağlıksız hijyenik olmayan yiyecek ve sulardan ötürü çeşitli hastalıklara yakalanmaktadır. Sağlığımızı korumamız bizim elimizde ve bizim sorumluluğumuzda olan bir durumdur.

Bir başka yazı ve makalemizde görüşmek üzere sizlere sağlıklı, güzel ve mutlu bir yaşam dileriz…