-Aç hissettiğiniz zaman 15 dakika beklemeye çalışın ve bu süreçte duygusal açlık mı yoksa fiziksel açlık mı yaşıyorsunuz anlamaya çalışın. Eğer ki süre geçtikten sonra hala aç hissediyorsanız yemek yiyebilirsiniz ancak duygusal açlıkta genellikle 15 dakika önce yaşadığınız açlık hissiyatını şiddetli bir şekilde yaşamaya devam etmezsiniz.
-Yiyecekleri ulaşabileceğinizden daha uzakta tutun. O anda yiyeceğe ulaşamamanız siz ulaşana kadar yeme atağınızın hafiflemesine yardımcı olacaktır.
-Alışveriş yaparken atıştırmalıklarınızı daha sağlıklı olacak şekilde tercih edin (kuruyemiş, meyve, pirinç patlağı vb.) böylelikle tükettikten sonra hem suçluluk duygusu duymayacaksınız hem de daha fazla kalorili yiyeceklerden uzak durarak kalori alımınızı azaltacaksınız.
-Belirli yiyeceklere karşı isteğinizi bastırmak için açlık hissettiğinizde dişinizi fırçalayın böylelikle ağızda aradığınız tadın unutulmasına yardımcı olursunuz. Bunun haricinde su tüketimi çok önemlidir çünkü bazı dönemlerde susuzluk açlık ile karıştırılabilir. Su tüketimini renklendirmek (örn: limon, maydanoz, çilek, tarçın vb.) hem su tüketimini kolaylaştırır hem de iştah baskılanmasına yardımcı olur.
-Duygusal açlık durumlarında dalgın bir yeme biçimi görüldüğü için bazen ne yendiği farkedilememektedir. Bunun önüne geçebilmek için günde her yediğinizi not ederek besin tüketim kaydı oluşturmak önemli bir adımdır.
-Aniden gelen yeme ataklarında yemek yemek yerine fiziksel aktiviteye (yürüyüş, dans, spor, yüzme, bisikler vb.) yönelin. Fiziksel aktivite hem ruhunuza iyi gelir hem de suçluluk duygusu hissedeceğiniz yeme ataklarından sizi uzaklaştırır.
-Duygusal açlıkta asıl önemli etken stres ve üzüntü olduğu için aslında en önemli olan detay sizi üzen ve strese sokan şeylerden kaçmak yerine onları kabullenmek, hayatınızı onlara göre şekillendirmektir. Genel olarak kaçınma duygusuyla duygusal yeme atakları yaşanır bu sebeple en doğru yol kabullenmektir.
Duygusal açlık kolaylıkla aşılabilecek bir durumdur. Bu maddeler halinde yine de toparlanma yaşanamazsa profesyonel bir yardım almak en doğrusudur.
Kaynak: Doktor Sitesi